Rawat Anak Demam: Natural remedies

Bismillah...entry hari ini ibu nk share pd semua tentang merawat bayi, kanak-kanak yang demam TANPA ubat @ paracetamol... Ibu sebenarnya dah lama baca tentang ni tp Alhamdulillah ank-ank susah nk demam lebih2 lagi si Umar..jd bila mlm td badan umar panas, ibu mula terdetik nak guna natural remedies... papa dia soh bg ubat tp ibu ckp apakata kita cuba no drugs to our son...memang lambat sikit tp imunisasi anak lebih tinggi berbanding beri ubat.

Haaa....jom ibu cerita....apa NATURAL REMEDIES??

Begini, semua keperluan ALLAH dah sediakan, tinggal lg kita nank guna ke tak jer..semua penyakit datang dr ALLAH dan penawarnya ALLAH dah sediakan sekeliling kita. sembuh atau tidak, cepat atau lambat, semua itu di tangan ALLAH, apa y perlu kita buat, berdoa, usaha dan tawakkal pd Yang KUASA.

Yang pertama ibu jumpa ialah:
1) GARLIC SOCKS 
yg ni mudah ja, cuma kena buat trial dulu iaitu oles kan sedikit garlic ke tapak kaki anak, klu lepas 30minit naik radang merah2, tanda anak anda tak sesuai guna garlic..sebab bawang putih ni panas.
Caranya, first layer, pakaikan stokin y berlubang ke, nipis ke..jgn letak pape kt layer ni...layer y kedua ni, amik garlic beberapa ulas, 1@2 ulas, tumbuk JANGAN LUMAT, letak dlm stoking kedua, pakai kn pd anak. dua2 belah. Buat lah pg dn mlm...ibu buat tiap kali Umar tido.

umar pakai garlic oil..sebab takut kulit kaki xsesuai.


ok..bagi kanak2 y dah besar, boleh hya letak bawang y ditumbuk pd kaki direct tanpa stoking (tanpal dgn salotape) atau masuk dlm 1 layer shj stoking. 

2.GARLIC OIL
Sama juga kaedahnya cuma jika bimbang terlalu panas, amik 2,3 biji garlic tanpa buang kulit, bakar...then tumbuk bersama kulit, campur dgn olive oil @ minyak biasa @ myk kelapa dara @ apa2 myak..amik minyak tu sapu pd tapak kaki bayi, then pakai kan socks pd nya. sampai esok pagi..Ibu bt yg ini utk umar..mmg bau bawang dlm bilik!! 
ini garlic oil
ok..cukup tentang GARLIC....ibu ada byk lg nk share, tp my baby hampir nk bgun dah...kena make it short...ohhh..ada satu lg petua, ibu terbaca, BAWANG MERAH y dipotong dua melintang @ menegak...letak sekeliling anak kita, akan menyerap virus @ bakteria y ada disekeliling dorang. (entah betul ke tak perkataan menyerap ni) hihihihi..jd ibu pon buat lah mlm td....ni gambar nya.

letak je atas bantal or meja dkt dgn dia tido. memang bilik bau bawang jer mlm td..dan klu anda perhati, nafas anak pon akn bau garlic..but don worry, mereka sedang membantu bdn ank kita melawan virus dan meningkatkan sistem imunisasi bdn mereka. 
Natural remedies ni buka nk TURUNKAN SUHU cepat tau...tp ia MENYEMBUHKAN penyakit.
 ok..mcm bole sambung...

3. AIR ASAM JAWA


ini yang ibu buat..Alhamdulillah suhu menurun bila jerlum dgn air ini...di samping sponging dgn dgn air bacaan ayat Al Quran.

4) SUP AYAM/SUP TULANG
Jika anak demam, cepat2 berikan mereka sup ayam atau sup tulang @ masakan y mengandungi banyak GARLIC, halia, bawang merah. sebab ONIONS sangat bagus kerana ia makanan ANTIVIRAL.

ok..si kecik dah bangun..nanti ibu update lg yer rawatan yg guna SOCKS juga..ade lg..kita berusaha, doa pd Allah..Dia yang mengizinkan segala yang terjadi..jd minta lah pd Nya agar diberikan kesihatan pd anak kita. In shaa Allah.

p/s: jangan lupa SUSU IBU adalah salah satu imunisasi pd anak yer..jadi ibu kena makan cukup...amik supplement y baik utk kekal bertenaga, bg susu lebih khasiat.

Comments

Popular posts from this blog

Kenapa Perlu lakukan Angiogram untuk pesakit jantung?

Anak Kuning Lebih Sebulan Tanda Berpenyakit?

Kudis Api Impetigo pula datang pada Umar.