Posts

Showing posts from March, 2015

Pencuci Muka Ajaib Shaklee: Enfuselle ku jatuh cinta

Image
Ralit dok cerita tentang journey dengan kereta kecik, teringat yang daku telah tertinggal set toiletries kat kampung..huhuhhuu..nangis sedih sebab pencuci muka yang tersayang ada dalam tu.
Rasa nak share dengan rakan-rakan yang suka baca blog ku ni mengenai pencuci muka shaklee yang ternyata memang terbaikkkkk!!
Shaklee ada menawarkan SET SKIN CARE yang dihasilkan mengikut jenis kulit pengguna. Yang saya nak cerita ini bagi mereka yang kulit muka berminyak dan berjerawat....Macam saya....eh...nanti saya tunjuk..
Ada dua jenis skin care...
Nutriwhite ni sesuai untuk kulit normal (next entry)
Enfuselle untuk kulit berminyak dan berjerawat
Pencuci Muka Shaklee Enfuselle
Normal to Dry Skin 

Hydrating Cleansing Lotion Emulsi berkrim ini bertindak menanggalkan kotoran, bahan pencemaran dan mekap tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajadi kulit. Emolien yang kaya serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit halus, seimbang dan berseriMencerahkan tona kulitpH yang seimbangHipoalergeni…

Tips Berjalan Jauh dengan Kereta Compact dan Anak Ramai

Image
Bismillahirrahmanirrahim..
Minggu lepas kami balik kampung Kelantan. Bunyi macam jauh je kan?? hihihihi....
Sebelum tu dah sembang dengan suami, kereta kita kecik..bagaimana nak urus tempat tidur budak-budak ni nanti baby keluar? Balik sekolah suami datang ambik, tunjuk seat kete yang dah direbahkan....(kami guna myvi) jadi kete compact ni bersambung seat dengan bonet kete. Eh, macam luas je kan? Anakku siap test tidur dalam tu.....
Khamis malam tu, aku pun turun kemas apa yang patut dalam kereta. Lapik dengan comferter seat tu..biar tebal sikit, bantal ready dua. Jadi barang beg hanya duduk dipermukaan depan bonet..tepi pintu bonet tu je...maka muat lag 2 adik beradik tu tidur lurus kaki.

Mula-mula si angah agak akward kena tidur situ sebab selalunya menempek dekat ibu atas riba. Pujuk punya pujuk akhirnya setuju jugak. terpaksa luaska tempat tu sebab abang dia tidur buas sikit..adik statik je. Lena tak hingat dunia jugak diorang...Alhamdulillah....setel masalah kami. Tunggu baby keluar …

Kita Berhak Untuk TIDAK Memaafkan dia.

Image
Selamat tengahari semua. Terfikir dalam fikiran, pernahkah anda alami macam saya alami? Dengar sesetengah lagu je, boleh membawa kita kepada kenangan dulu-dulu and yes the most unforgettable and hurt in my life! Paling pahit itulah yang sering kita ingat bukan??
Bukan sahaja lagu...kadang-kadang bau apa-apa sahaja mampu membawa kita kepada kenangan itu. Peristiwa itu. Sakit kan? Susahnya nak melupakan. Susahnya nak hilangkan dalam fikiran. Adakah itu tanda kita masih belum memaafkan? Entah....susah nak cakap. 
Sebenarnya kes begini hanyalah untuk kes yang amat berat untuk dihapuskan. Bermain-main dalam fikiran walau ia sudah lama berlalu. Memaafkan kesalah orang terhadap kita bukan senang. Lebih-lebih lagi mereka hampir meragur seluruh kehidupan kita. Keluarga kita. Tetapi adakah bersikap begini Allah suka? Jika kita enggan memaafkan orang, maka Allah tidak akan memaafkan kita. Nauzubillah!!
Kita boleh untuk tidak memaafkan mereka. Tetapi puaskah kita?? Dia dengan dosa-dosa yang kita…

Keguguran, Kenali punca dan tanda anda telah keguguran.

Image
Assalamualaikum buat pembaca semua. Sihat hendaknya disamping keluarga tercinta. Baiklah, semalam saya mendapat perkhabaran sedih dari ipar saya mengatakan isterinya mengalami keguguran / miscarriage. Pada mulanya saya ingat mungkin sebab rahim tidak kuat tetapi setelah bertanya dengan biras saya sendiri beliau mengatakan sebab genetik tidak sempurna. Ohhhhh....semasa itu ohhh sahaja sebab saya masih belum faham. Hmmm....jadi ada sedikit selidikan yang saya buat mengenai keguguran/miscarriage ini.
Kredit : Blog Fertility DR Nasuha
Syukur ditemukan page Dr Nasuha itu. Pakar dalam fertility. Apakah itu keguguran???

Keguguran ialah kehilangan kandungan sebelum 22 minggu waktu hamil. Adalah dianggarkan sebanyak 15-20% kehamilan akan mengalami keguguran dan 80% kes akan berlaku sebelum 12 minggu kehamilan. Risiko untuk mengalami keguguran seterusnya ialah 25%. Risiko ini akan meningkat sekiranya anda pernah mengalami keguguran sebanyak 2 kali. Walaupun insiden keguguran adalah kerap, ianya me…

Penatnya bertambah sekarang.

Image
Selamat pagi semua!!!

Entry pendek ini saya karang sementara anak ku main air kat bilik air...opsss..jangan risau sebab seluruh bilik air dah covered dengan getah....start duduk rumah tu suami dah bising suruh letak getah...sebab diorang suka sangat buat taman dalam tu..hihi. Kali ni adik@angah main sorang-sorang...
Kandungan dah menginjak ke 24 minggu lebih...maksudnya dah 6 bulan mengandungkan baby ni...perut makin nampak lah baby bumps tu..tapi kalau kat sekolah kawan-kawan selalu tegur tak nampak sangat..maybe sebab saya tinggi orangnya.
Penat!!! Ya...penat sangat sekarang...maybe banyak kerja duduk bangun yang saya buat lately kat rumah. Bangun duduk adalah perkara yang paling melenguhkan pinggang kita..kan??? Anak berak la...mandikan anak la...lap lantai yang tumpah la...Syukur lah papanya banyak take over lebih-lebih lagi bab membasuh dan mandikan si kecik tu. Tadi pun gerak banyak nak tengok dia main air...dia nak itu..nak ini...aduhhhh...keras kejap perut ni..

Lain dah rasanya ap…

Bila daddy jaga anak: Baju merah, Seluar hijau!!!

Image
Aduiiii...tergelak bila tengok video kat bawah ni. Bila mak tinggalkan anak dengan daddy diorang. Macam-macam jadi kan??? hihihihi...


Kenapa Emak Yg Sibuk Jaga Anak Pun Mampu Buat Bisnes. from iReach HD on Vimeo.



Baju Merah...Seluar Kuning

Baju siang...Seluar tidur...hihihi
Pampers abang..adik pakai...



macam-macam jadi..tak selaras dah mereka...janji anak mandi, pakai baju....itu yang daddy akan buat. Kalau cari barang pulak...harus 90% tak jumpa...bila isteri masuk cari...nahhhh..dah jumpa! Tengok....bukan kerana suami tak pandai cari, tetapi mereka tidak boleh pay attention terhadap perkara remeh-temeh begini. Memang isteri yang simpan tetapi apabila sudah diberitahu 

"abang,,,barang ni ada dekat sini, barang tu ada dekat situ.."
Dia angguk. Tetapi masuk kepala ke tidak??? hihihihi...wallahualam!! 

lagi haru kalau masuk dapur....ubah sikit je kedudukan...tak jumpa dah....daddy oh daddy. Bagi kaum-kaum wanita yang belum berkahwin diluar sana jangan terkejut jika anda mengalami cult…

Sakit Sendi penyebab susah tawan suami?

Image
Pernah tak anda dengar ibu bapa mengeluh sakit lutut, sakit sana sakit sini?? Kebanyakan bahagian sendi-sendi. Kesian mereka kan? Saya sendiri pernah alami sakit lutut akibat injured yang memang tidak tahu punca apa. Kata tukang urut sebab bendalir dalam lutut sudah kering dan ada juga kata sebab otot yang memegang dua otot saya sudah keras. Pening fikir..
Kenapa susah tawan suami??? Boleh anda bayangkan kalau kita tidak dapat lakukan aktiviti bersama keluarga rentetan sakit yang kita alami ni??? Contoh sakit lutu macam saya, kadang-kadang saya tak mampu nak berdiri dan uruskan anak, ikut mereka berjalan-jalan. STRESS yang amat sebab saya tak boleh nak gembirakan anak dan suami saya. Memang sebab besar jika kita alami sakit-sakit sendi susah untuk tawan hati suami......TESTIMONI benar ini ada dalam video dibawah!!! Sebelum itu, bagi yang tidak tahu sendi ni apa yer???


Baiklah..mari kit sama-sama belajar apa itu sendi??

Osteoarthritis lebih mudah dikenali sebagai sakit sendi. Ia merupakan…