Posts

Showing posts from July, 2013

Bagaimana Boleh Jadi Anak Susuan?

Saya pernah terdetik nak tahu mengenai anak susuan..berapa kali kenyang baru boleh dianggap anak susuan ni?? Jadi saya pon godek2 internet dan jumpa artikel ni. jom sama2 fahami...

Saya dapat daripada blog Baby & Me
1. Hak untuk menyusu adalah hak ibu
Maknanya seseorang ibu itu boleh memilih samada hendak menyusukan bayinya atau pun tidak. Jika dia memilih untuk tidak menyusukan bayinya, walaupun disuruh oleh suaminya untuk menyusukan bayi mereka, tidaklah jatuh hukum derhaka kepada suami.

2.Tanggungjawab suami mencari ibu susuan jika isteri tidak mahu menyusukan bayi
Jika isteri menolak atau tidak berkemampuan untuk menyusukan bayi mereka, suami bertanggungjawab untuk mencari ibu susuan untuk anak mereka.

3. Syarat wajib menjadi anak susuan
a. Bayi tersebut mestilah berumur 2 tahun ke bawah.
b. 5 kali kenyang – 5 kali kenyang ini bermaksud, 5 kali menyusu dan setiap penyusuan ibu itu haruslah sehingga bayi itu benar-benar puas , nampak kenyang, tidak meragam dan ji…

Beza susu ibu anak lelaki dan anak perempuan

Image
Hari ini ibu nak kongsi sikit dengan semua tentang perbezaan kandungan (zat) susu ibu anak lelaki dengan susu ibu anak perempuan. Kita ingat sama je kan? Tapi sebenarnya tak sama....ini hasil kajian dari Doktor Jordan yang mendapatkan info dr seorang Ulama' di negaranya..Jom baca!!
Di sebuah hospital dua orang ibu masing-masing melahirkan seorang anak lelaki dan seorang anak perempuan.  Masalahnya kedua-dua ibu tadi mengaku mereka melahirkan anak lelaki tersebut. Bayi mereka dinamakan Israa' dan Aa'laa .Oleh kerana kelahiran kedua-dua bayi itu pada waktu dan masa yang sama, maka timbul sedikit masalah bagi menentukan ibu yang sebenar bagi anak lelaki tersebut. 
Pada waktu itu, tiada lagi ujian DNA.
Maka seorang doktor pakar dari UM bertanyakan kepada rakannya seorang doktor dari Jordan. Selepas dibuat ujian darah, ditakdirkan Allah s.w.t, kedua-dua ibu itu memiliki kumpulan darah yang sama.  Tiba-tiba doktor Jordan membangkitkan soal al-Quran yang pernah diketahuinya adala…

Tanda-Tanda Mahu Melahirkan

Image
Wooowww....kali ni baru terlintas nk update pasal tanda2 mahu bersalin...bukan ape..sebab usually first time preggy mommy tak tahu apa tanda-tanda melahirkan. Kalau ikut pengalaman saya sendiri, anak sulong tak ada tanda...tahu tahu dah 3 cm bukaan..tu pon admit sebab air ketuban dah kurang. Anak kedua pulak admit hospital sebab baby kurang gerak...hari nk discaj tu dah kuar lendir+darah...tup2 bersalin.hihihi..tapi saya nk kongsi lah dengan reader semua tanda-tanda mahu bersalin.



Bagaimana saya tahu saya sudah mahu bersalin?Simpton mahu bersalin adalah berbeza untuk setiap wanita dan menentukan titik mulanya adalah mustahil. Ia merupakan satu proses iaitu apabila beberapa perubahan dalam badan anda bekerjasama untuk membantu kelahiran bayi.

Dalam peringkat awal kelahiran, yang juga dipanggil fasa terpendam, anda mungkin rasa perkara-perkara berikut:

Sakit yang teruk pada bahagian bawah belakang atau pada bahagian abdomen, selalunya disertai oleh rasa kejang seolah-olah senggugut.A…

Petua Melicinkan Kulit Wajah

Image
Assalamualaikum..

Nih nk kongsi sket dgn korg camne nk licinkan kulit muka..chewahh!!
Kulit aku xde masalah kecuali berminyak sikit tp dah selesai..nk tahu cane?? jp lg aku cite....

Ini petua yang aku dapat dari fizaidy yang dapat petua dari neneknya..jom cuba!

Bahan-bahan

~Putih Telur





~Susu Tepung..



~Madu Lebah Asli..




~ Ubi Kentang...






Caranya

Timun & ubi kentang dikisar kemudian campurkan semua bahan yg lainnya tuh. setelah sebati sapu pada wajah. Amalkan 2 kali seminggu..
Korang wat lah mcm MASK tuh..laki kew..pompuan kew sama jer..watpe nak malu kalau nak elok..

InsyaAllah berkesan..

Makanlah apa pun..kacang kew..koci kew..tetap korg namapk kiut miut..

Cuba Try Tengok!!

Ok..td aku kata kulit aku dah less berminyak kan?? Aku menggunakan ESP+GLA Complex dan minum air masak byk2 setiap hari..jerawat2 lama pon dah menghilang..so, kalau uols malas nk buat petua2 yg byk2, boleh cuba Set Kulit Shaklee dengan I yer..hihihi


Contact me: 0134576329 Zairul FB: IbuUmarArryan

Resepi ESP Shaklee

Image
Dah try minum ESP? sedap tak? bagaimana rasa ESP ni? rasa soya lah! tapi sedap. Tapi bosan gak kalau asik bancuh ngan air kosong jer. untuk variasi dan nak lagi sedap kaw-kaw, so kat sini saya nk share beberapa cara resepi yang SEDAP untuk bancuh ESP Shaklee ni...ahaksss...jum try @home.



ESP + Fresh Milk ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP..bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)ESP + SusuAnmum ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake ShakleeESP + Nesvita 3in1 ESP + jus twister tropicana ESP + RibenaESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga) ESP + Milo/Horlicks ESP + sirap bandungada yang lain? secara asasnya satu sudu besar ESP ni bancuh ngan satu mug air. suam atau sejuk.NO HOT WATER yer dear... Jangan yang panas-panas sudah. Kang habis protein tu kang! Kalo saya suka bancuh ngan MEALSHAKE dan susu tepung everyday..sedap gile..mcm milk shake!
Minum sejuk2 me…

Kaedah Penyusuan Berkesan

Image
Hari ni saya nak share cara penyusuan atau pengepaman yang sesuai dan berkesan untuk memperbanyakkan lagi susu ibu ni. antaranya: Makan makanan yang pelbagai dan seimbang untuk membolehkan badan anda terus menghasilkan susu ibu. antaranya banyakkan minum susu atau makan makanan berasaskan sayuran spt brokoli,lobak putih,seleri, sawi putih, peria,Tenangkan fikiran semasa sedang menyusukan atau mengepam susu ibu. Fikirkan pasal bayi anda atau pun tatap gamba bayi anda sekira nya bayi tiada di sisi. tgk pict baby kat hanset je ..Berikan masa yang secukupnya untuk bayi menghisap susu.Pastikan mulut bayi menutup kawasan ‘areola’ (kawasan coklat sekitar puting) supaya dia tidak hanya menghisap puting.Apabila menyusu, selang-selikan payudara yang dihisap oleh bayi. Contohnya, semasa penyusuan pertama bayi mula menghisap susu dari payudara kanan sehingga kosong dan kemudian menghisap susu dari payudara kiri. Pada penyusuan yang berikutnya, anda sepatutnya bermula dengan payudara ki…

Soal Jawab ESP Shaklee

Image
10 soalan popular mengenai ESPby: CelikVitamin


Ada apa yang istimewa dengan ESP Shaklee sehinggakan semua para pelanggan sangat mendambakannya?
Jika anda adalah salah seseorang yang amat mementingkan KECANTIKAN, KESIHATAN dan ingin KEKAL BERTENAGA sepanjang hari, ESP Shaklee adalah jawapan yang anda cari-cari selama ini.

Ini kerana ESP SHAKLEE ADALAH HOT SELLING / BEST SELLER/ POPULAR PRODUCT/ HIGH ON DEMAND dalam banyak-banyak produk Shaklee!

Mengapa? Kenapa? Bagaimana? Semuanya akan terjawab apabila anda membaca artikel ini sepenuhnya. Bacalah dengan teliti dan tekun, rangkuman 10 Soalan Popular mengenai faedah dan kebaikan Energizing Soy Protein  atau ESP Shaklee ini untuk anda.

1. Apa itu Energizing Soy Protein atau ESP? 2. Mana yang lebih bagus untuk susu ibu antara ESP dengan Alfalfa?
3. Berapa harga satu canister ESP?
4. Berapa lama boleh tahan/digunakan untuk satu canister ESP?
5. Siapa yang tidak boleh mengambil ESP?
6. Apa rasa ESP sebenarnya?
7. Jika saya ingin order hari ini, b…

Khasiat Bawang Putih

Image
Khasiat Bawang Putih Bawang putih merupakan antara rencah penting dalam masakan. Selain digunakan dalam masakan, bawang putih juga digunakan sebagai bahan untuk melegakan batuk dan selsema serta membantu melancarkan peredaran darah. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh. Sebatian ini terhasil apabila bawang putih dipotong halus atau dihancurkan. Fungsi Allicin Pada Bawang Putih Untuk Kesihatan Manusia
·Mengurangkan pemendapan aterosklerosis dan lemak
·Menormalkan keseimbangan lipoprotein
·Menurunkan tekanan darah
·Mempunyai anti-darah beku dan anti-ativiti radang
·Berfungsi sebagai anti-oksidan
·Bersifat antibiotik dan antibakteria semulajadi
·Bantu rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air
·Bantu rawat asthma
Keistimewaan Garlic keluaran Shaklee *Pengekalan 100% Allicin aktif