Anas Mikael Part 3: Berpantang!


Berpantang!!! Semua ibu-ibu rasa tertekan apabila dengar berpantang....errr..bukan berpantang ajal sebelum maut yer...hihihi...bukan juga pantang undur sebelum operasi...ehhh??

Hari sabtu aku melahirkan, bersamaan Nuzul Al Quran, Ahad tengahari kami berdua boleh balik..horayyyyy! 

GAMBAR 1


Aku mula-mula agak cuak memikirkan penerimaan Umar (anak no 2) tentang baby yang baru keluar ni. Ye lah, sebelum ni dia memang tak suka aku pegang mana-mana baby..dah tu mana aku tak risau. Kang dia yang beriba, baby duduk bawah. 

Tetapi, masuk je kereta, wahhhhhh!!! Semua teruja...yang itu jerit yang ini jerit

"Baby!!"

"bibi"

"Baby "

"Bibi..!"

Alhamdulillah...Abang Umar suka sangat dapat baby!

Kali ini, anak ke tiga, aku berpantang sendiri. Mak aku sudah tidak larat untuk travel dan dia juga baru sahaja membuat rawatan Angiogram jantung. Maka aku terpaksa berdikari sendiri. Dalam hati Allah sahaja yang tahu.

Suami aku kerjanya mengambil tempahan baju melayu, jubah and so on..maka apabila menjelang bulan puasa, dia sangat sibuk. Tambah pulak aku sudah bersain, 1 minggu itu merupakan offday dia dan dia sangat huru hara mengurus aku dan anak-anak.

Aku pula luka berjahit...walaubagaimana pun, aku rasa sihat jer sepanjang selepas bersalin. Tiada pening, tiada demam, batuk..mood swing juga tiada. Alhamdulillah apabila makan set pantang Shaklee aku okay! 

Aku banyak bergerak tau,,,ke dapur,,basuh baju..(guna mesin ye) jemur tu kadang-kadang suamiku yang buat. Basuh pinggan mangkuk..botol susu..aku berbulu mata tengok. Nak tunggu suami, memang dia akan buat tetapi aku nak clearkan cepat-cepat. huhuhuhu..

Hari ke 3 pulak Anas kuning. Untuk pengetahuan uols, aku duduk kuarters tingkat 1, maka kena lah menuruni 14 anak tangga jugak...balik naik lagi 14 anak tangga...

Bacaan kuning Anas tinggi, hampir sahaja kena masuk wad tetapi masih dimaafkan. Aku risau dan sangat stress sebab aku tak nak masuk hospital lagi..pengalaman anak ke 2 masuk hospital dulu masih mengerikan!!! 

2 hari berturut-turut aku ke klinik...tangga lagi!! slow dah turun tetapi.....malang tidak berbau!




Jom Baca Pengalaman selama menyusukan Umar Ukasyah 2013-2014

Comments

Popular posts from this blog

Kenapa Perlu lakukan Angiogram untuk pesakit jantung?

Anak Kuning Lebih Sebulan Tanda Berpenyakit?

Kudis Api Impetigo pula datang pada Umar.