Anak oh Anak..Maafkan Ibu.


Bismillah...
Entry ini khas buat ank sulung ibu AHMAD WAFI ARRYAN...kenapa?? sebab ibu rasa awak dah besar..tp sebenarnya awk hanya seorang kanak2 yang berumur 3tahun 2 bulan. 
oke...sejak ada adik ni, memang abang byk bertolak ansur dengan adik..abg xjeles, abg xmarah pon ms adik mula2 kuar dulu..tp yer la..mom is mom...tetap dengan prasaan y bercampur baur..tak macam ayah d luar sana..seorang ayah ni slalunya agak calm, n patient. Mak,wanita tak sangat..

Then, bila adik dah bole merangkak, abg suka sbb bole bt main dah...ha, ms ini lah y abg terover excited dgn adik...abg dah la gagah perkasa, abg p lasak2 dgn adik...adik cry, ibu marah abg...xpe lah..perkara biasa bg ibupaba. tp anak ibu ni agak aktif..(yer..budak aktif ni bijak..otak dia selalu berpusing memikir..) badan dia xduduk diam as well as his brain...jd kdg2 dia protes bila xdpt sesuatu....kdg2 ibu geram bila kata2 y di keluarkan tu agak kasar, tp cpt2 ibu tegur kata Allah xsuka Yan ckp gtu..aku xthu dia paham ke x tp at that time, dia xguna dah words gtu...

Abg ni manja n keras gak dalaman dia...agak ikut prangai ibu, ada gak ikut prangai papa...prangai ibu ni suka protes, tak sabar, tangkap leleh...papa?? Ikut kepala jugak la..klu dia kata nak, nak lah..tp kena pandai tune dorg pya mind set, then ok lah..fuhhhh..penat.

Yes, yang membaca mesti kata alahai zairul....semua org gtu..tp aku ni orang y xsabar..jp agak mencabar laah...klu xde suami...mati kutu rsnya..tp Allah ada....Dia tahu kemampuan hambaNya....Anak, pekerjaan, fmly,kebahgiaan, jodoh adalah bentuk2 ujian dr Allah...jd, Allah ada sebab knpa aku bentuk gini ujian...Hanya Allah tahu....

Kdg2, ibu marah abg kuat2...tp abg bt keras jer..mata pandang ibu tanpa kelip...protes la tu..aduhhh..ibu ni dah la sbr kurg..lg nk marah..tp lepas marah..mula la nyesal...dr melepaskan kata2, baik la pukul kt tempat y sepatutnya..suami pnh tegur..kta2 seorang ibu ni doa,,jd jgn ckp y bukan2 kt anak even ckp 'tak nk dengar..' berdosa sgt ibu dengan abg..maafkan ibu syg..ibu akn cuba berubah jd seorang ibu y penyabar yer..ibu mrh sbb ibu syg..abg jgn amik hati yer,,kdg2 kena mrh smpai tertido die..xsempat nk g pujuk.mula la ibu leleh air mata...tp selalunya aku mrh @ pukul manja2 dia, aku ajak dia salam n peluk dia pas tu...(mode sedih n bersalah ni..)

Anak oh anak...Besar amanah yg Engkau berikan ini Ya Rabbi...Tetapi, aku mohon agar d beri kesabaran dlm mendidik ank2 hingga mereka dewasa..lembutkan hati mereka dlm menerima ilmu agamaMu. Berilah hamba kekuatan dlm menghadapi,mengharungi ujian-Mu ini....Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar, Maha Mengetahui, Maha Berkuasa...Amin.

Gambar ms raya 2013

Birthday ke 3..

Abang & Adik

Sorang kt luar, sorang kt dalam.




Comments

Popular posts from this blog

Kenapa Perlu lakukan Angiogram untuk pesakit jantung?

Anak Kuning Lebih Sebulan Tanda Berpenyakit?

Kudis Api Impetigo pula datang pada Umar.