Khasiat Bawang Putih
Khasiat Bawang Putih
Bawang
putih merupakan antara rencah penting dalam masakan. Selain digunakan
dalam masakan, bawang putih juga digunakan sebagai bahan untuk melegakan
batuk dan selsema serta membantu melancarkan peredaran darah. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam
bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan
mempunyai sifat penyembuh. Sebatian ini terhasil apabila bawang putih dipotong halus atau dihancurkan.
Fungsi Allicin Pada Bawang Putih Untuk Kesihatan Manusia
·
Mengurangkan
pemendapan aterosklerosis dan lemak
·
Menormalkan
keseimbangan lipoprotein
·
Menurunkan
tekanan darah
·
Mempunyai
anti-darah beku dan anti-ativiti radang
·
Berfungsi
sebagai anti-oksidan
·
Bersifat
antibiotik dan antibakteria semulajadi
·
Bantu
rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air
·
Bantu
rawat asthma
|
Keistimewaan Garlic keluaran Shaklee
*Pengekalan
100% Allicin aktif
*Dwi
teknologi dilakukan untuk mengawal bau garlic
*Perisa
semulajadi terhasil dari 2 kombinasi ekstrak herba iaituRosemary
dan Spearmint.
*Mengandungi
pelbagai
jenis vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif Garlic dan
meningkatkan keberkesanan Garlic dalam tubuh. Kebiasaan vitamin E
yang digunakan dalam dunia perubatan adalah γ-tocopherol.
*Setiap
2 tablet membekalkan 1000mg ekstrak garlic tulen yang bersamaan 2 ulas
bawang
putih segar.
Khasiat Garlic Compex Shaklee
·
# Meningkatkan
tahap sistem penghadaman, fungsi jantung yang baik kerana
mengandungi ekstrak
spearmint.
·
#Merupakan
Antibiotik semulajadi yang selamat dan sangat bagus untuk pertingkatkan
sistem
keimunan badan supaya boleh menghalang sakit berjangkit seperti selesema,
kulat,
kuman, virus dan yis candida
·
#Membantu
atasi masalah alergi dengan meningkatkan keimunan terhadap penyakit
alergi seperti
hidung yang sensitive, sinus, alergi, asthma, selesema dan hepatitis
·
#Meningkatkan
dan membantu dalam masalah sistem penghadaman seperti kembung
perut,
senak perut, ulser gastrik dan ketidakhadaman.
·
#Menstabilkan
tekanan darah tinggi dengan pengambilan konsisten 2-4 biji tablet Garlic
sehari
selepas makan. Garlic dapat mengeluarkan raksa, plumbum, kadmium yang
merupakan logam toksik dalam tubuh dengan pantas. Logam toksik ini antara
penyebab tekanan darah tinggi meningkat.
merupakan logam toksik dalam tubuh dengan pantas. Logam toksik ini antara
penyebab tekanan darah tinggi meningkat.
·
#Melindungi
sel-sel darah dari kemusnahan yang disebabkan kehadiran logam dalam
tubuh
dan sekaligus menghalang kerosakkan hati oleh bahan kimia yang terkandung
dalam
tubuh tanpa kita sedari.
· # Membantu
menurunkan paras kolestrol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah,
mengurangkan
bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang
strok
dan penyakit koronari.
·
#Membantu
merawat kanser serta membantu mengurangkan peratusan bahan
pencetus kejadian
kanser iaitu Nitrosamine. Garlic merupakan anti-oksidan kerana
mengandungi sebatian
selenium+germanium+acid amino yang melindungi tubuh
dari
radikal bebas yang merupakan antara penyebab kanser.
·
#Mengelakkan
Odema iaitu pengumpulan air dalam badan terutama pada kaki dan
pergelangan kaki
· #
Membantu
menangani masalah organ-organ pernafasan tersumbat akibat batuk dan
·
brokitis
yang berterusan, sakit kerongkong, selesema dan resdung (sinus)
· #
Bagi
yang mempunyai Diabetes , Garlic dapat meningkatkan pengeluaran insulin
dan
meransang hati
untuk mengawal gula dalam darah
· #
Mampu
melawan bakteria dan semua jenis jangkitan pada:
- Kerongkong & Telinga (throat
& ear infection)
- Perut memulas (stomach upset)
- Cirit-birit (Diarrhea)
- Bronkitis
- Luka-luka (infected wounds)
- Jangkitan yang berulang-ulang
seperti telinga, kerongkong, gusi, mulut, dada, sistem air kencing
CREDIT: IbuSriKandi
Untuk maklumat lanjut:
SMS/Whatsapp zairul 0134576329
Page: Healthy,Beauty,Easylife
FB: IbuUmarArryan
Comments
Post a Comment