Episod Menurunkan berat badan Part 1

Bila rakan-rakan dah mula tegur badan makin berisi..muka makin bulat..Ohhh..I have to do something!! Tetapi aku suka makan. Bagaimana? Walaupun aku jual SHAKLEE tetapi kalau tak jaga makan, maka kelaut jugak diet tu. Aku nak turun banyak lagi. Disamping stok-stok shaklee belum restock. Memang jem lah sikit.

Lalu aku godek-godek internet mengenai Diet Atkins! Hmm...penah dengar kawan buat diet ni tapi rasa tak perlu. Tapi aku ni kena jaga makan jer. Badan aku mudah turun dan mudah naik. Nanti aku cerita tentang Atkins nih di lain entry. 



Aku mula berdiet pada Jumaat lepas 12/9/14. Masa tu memang mulut terasa nak makan jer. Tapi aku makan yang dibenarkan sahaja. Which is telur, ayam, daging, ikan, sayur. No karbohitdat. Mula-mula tu terliur sangat dengan bihun goreng yang aku buat dekat suami dan anak. Alahai....bila dah selalu makan..memang lah...Air putih aku tak kira tapi aku minum jer dan minum. Asalkan kerap ke tandas.

Esoknya aku timbang sudah 77.8kg!!! Berat aku asal 80kg..fuhhhhh...aku target nak capai 70kg bulan ini. In shaa Allah. Aku bersyukur sebab suami aku banyak beri sokongan. Dia tidak condemn aku, malah dia cakap tak sabar nak tengok aku kurus semula...haaaa...tu dia!!

Tapi...kalau yang membaca ni adalah seorang ibu pasti anda tahu bagaimana perasaan aku apabila suap anak-anak makan nasi!!! Aduhhh..nak tak nak masuk jugak sesuap dua nsi tu...lepas gian...hahahaha..tapi aku buka difasa yang tak boleh sentuh langsung karbo, sebab aku menyusu, aku hanya boleh ambil 75gram karbo sehari. Lusa aku dah start sekolah maka lega lah sikit,boleh beli kat kantin lauk-lauk.

Hari ini, 19/9/14, aku timbang 76.8kg!! Alhamdulillah....berkobar-kobar nak turun berat. Tapi dalam aku diet atkins ni, aku telan jugak Alfalfa untuk angkut keluar lemak yang dibakar. Bagaimana misi aku nak turunkan sehingga 70kg??? Kita tunggu next episod! 


Misi kurus 70kg!!! Wish me luck!!

Masa ni berat dalam 78-79 gitu..urghhhhhh!!! Stress....

Comments

  1. as salam.. tahniah and ada blog yg banyak info..

    jemput blogwalking
    www.yatiadam.com

    ReplyDelete
  2. Ya allah. Best nya dengar berat turun.. gud luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom lah cuba sama2..now pon berat dah tak cecah 77kg....skg 75kg - 76kg...Alhamdulillah.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenapa Perlu lakukan Angiogram untuk pesakit jantung?

Anak Kuning Lebih Sebulan Tanda Berpenyakit?

Kudis Api Impetigo pula datang pada Umar.