Kenali soya bebas kanser. Kenapa ESP berbeza?
tq mr google |
Sejak akhir2 ni..ramai
sgt yg bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya
biasa..kat sini saya buat sedikit summary dan pemahaman supaya setiap kite yg
ambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kite yakin dan bila
yakin baru laa khasiatnye akan betul2 terserap dan diserap sepenuhnya oleh
badan dan memberikan hasil yang kite inginkan...makan tanpa ilmu tak
bermakna apa2 malah akan memberi impak yg tak bgs sebab kite akan mudah goyah
dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kite tak mendapat khasiat yg
sepenuhnya dari ape yg kite makan dan ambil...
ESP ialah protin..kenapa protin penting?
§ Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk
badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit,
rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin
dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk
tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya
seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan
tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan
tisu-tisu yang baru.
§ APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber
“Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh
badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO
soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol.
Dan Terbukti secara
klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif,
disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim
dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang normal
dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa
di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg
penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5
vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
§
Kelebihan ESP
Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut
jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan
kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur,
Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong
kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan
jantung dan prostat.
§
ESP jika diambil
bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement
yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak
ambil bersama ESP.
part tu sure dah tau kan..so..nak tau kenapa ESP soya BERBEZA
daripada soya biasa?? JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :
;'
INFO : Produk -ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih
suplemen SOY PROTEIN
§ Kacang soya itu
sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soy beans mesti ditanam secara organic….sebab kajian
penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan
berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer
dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak
digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
§ Soybean tu mestilan
Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic)~Ken
apa soy protein mestilah non genetik
engineered? sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah
murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin
natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan
semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J.
Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian...
toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel
tumbuhan
§ Soy Protin tu mesti
mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk
menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino
acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important
body functions are delayed or stopped.
§ Dalam proses pembuatan
soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi
kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up
to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer
paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan
berat tulang
§ Bahan anti-thyroid/anti-growth
substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi
"anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau
kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature,
and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this
substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST
LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
§ Proses pembuatan soy
protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies,
cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO
ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of
the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other
body tissue development can be the result
§ Soy isolate itu mesti
ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat
berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur
calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan
kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah
cukup kalsium
Comments
Post a Comment