Anak bijak dengan Omega Guard Shaklee


perkenalkan promo bulan ini OMEGA GUARD. Omega guard shaklee lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 yg diperlukan oleh badan iaitu DHA, EPA, HPA, ETA, SDA, DPA. Badan kita tak mampu nk hasilkan asid lemak perlu ni utk proses metabolisma, etc, jadi kita perlu dptkan dr sumber makanan dan suppliment EPA.

More tentang omega anda boleh baca disini.....OMEGAokey..kenapa saya kata anak bijak dengan omega?Kalau xamik omega ank tak bijak ke? Bukan begitu..jangan salah faham..always think positive. Setiap susu formula kanak2 ditekankan mengandungi DHA,EPA dan mcm2. kenapa perlu DHA  ni?

Omega 3 DHA dan EPA adalah sejenis asid lemak iaitu nutrien yang sangat penting kepada retina mata dan otak sebagaimana pentingnya kalsium kepada tulang dan gigi.  Ia agak sukar didapati dari makanan kerana tidak banyak makanan mempunyai  asid lemak jenis ini. Kebiasaannya DHA dan EPA di dapati dari  minyak ikan.

Menurut kajian yg dijalankan, DHA dan EPA sangat penting untuk mengoptimakan fungsi saraf otak dan mata (menyumbang kepada tingkat keupayaan belajar dan perkembangan mental)  untuk kebolehan berfikir, melihat dan juga mendengar dengan jelas. Pengambilan DHA dan EPA  yang mencukupi juga dapat mengelak dan mengawal penyakit jantung (cardiovascular disease) dan juga penyakit-penyakit kronik yang berhubungkait dengan jantung


Kesan pengambilan DHA dan EPA kepada kandungan 

Wanita yang mengandung perlu mengambil 1500mg DHA (800mg EPA) sehari untuk menampung keperluan dirinya dan juga kandungan.  DHA adalah nutrien penting untuk mengoptimumkan fungsi otak (keupayaan mental untuk menyedari dan memahami sesuatu) dan keupayaan retina (mengoptimakan pengelihatan untuk proses berfikir dan melihat). 

Mengikut keputusan kajian yang membandingkan wanita mengandung yang mengambil sehingga 1100mg DHA (serta 800mg EPA) setiap hari dengan wanita mengandung yang mengambil cuma 100mg DHA  setiap hari , wanita yang mengambil DHA 1100mg melahirkan anak (kanak-kanak A) yang mempunyai tahap IQ iaitu kebolehan berfikir dan memahami yang lebih tinggi (mendapat markah IQ yang lebih tinggi) sehingga kanak-kanak itu berumur empat tahun berbanding kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang hanya mengambil 100mg (kanak-kanak B).  Kanak-kanak A juga mempunyai kualiti tidur yang lebih baik, immuniti yang lebih baik serta kurang risiko alergik.Wanita mengandung

DHA yang perlu diambil oleh wanita mengandung haruslah mencukupi untuk menampung keperluan dirinya dan juga bayi yang dikandung.     - 1500 mg sehari.

Untuk orang dewasa yang sihat - 650 mg sehari

Untuk pesakit coronary jantung - 900 mg sehari


Kepentingan Omega 3 DHA dan EPA pada kanak-kanak


Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral, dan vitamin. Sungguh pun terdapat ibu bapa yang menghadkan pengambilan lemak di dalam pemakanan anak-anak mereka, namun terdapat beberapa jenis lemak yang perlu di ambil oleh kanak-kanak demi pembentukan minda dan fizikal yang optimum.


Untuk mendapatkan kesihatan yang baik, si kecil memerlukan kandungan lemak seperti linoleik asid dan alpha - linolenik asid yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu. Asid lemak perlu adalah sejenis lemak yang perlu diambil dari makanan. Hal ini kerana, badan manusia tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri. Kedua-dua kandungan ini boleh di dapati daripada lemak sayuran serta produk tenusu seperti susu. Alpha - linolenik asid akan ditukarkan kepada Omega - 3 yang juga amat penting dalam membantu otak kita berfungsi secara normal. 


Ini adalah sumber makanan yg mengandungi omega yag lengkap dengan DHA dan EPA:

1. Minyak soya.
2. Ikan (jenis laut dalam) dan makanan laut.
3. Minyak ikan kod.
4. Telur ayam (yang diperkaya dengan Omega – 3).
5. Kekacang. 

KENAPA OMEGA GUARD SHAKLEE? Omega Guard adalah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang sangat terjaga. Proses ini menghasilkan asid lemak Omega 3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, kadmium, merkuri dan sebagainya.

Apakah Manfaat Omega Guard Shaklee kepada Si Manja Anda?
  1. Menguatkan sistem imun kanak-kanak daripada mudah terkena jangkitan selsema atau demam.
  2. Kesihatan sistem kardiovascular - jantung, arteri, salur darah yang sihat.
  3. Membantu merawat eczema-bagus untuk mencantikkan kulit.
  4. DHA dan EPA bagus untuk perkembangan minda kanak-kanak.
  5. Sangat disyorkan kepada kanak-kanak yang hyperactive dan autisme.
  6. Lain-lain manfaat sehingga mereka meningkat dewasa.
Jadi, tak salah anda berikan si manja 1 tahun ke atas omega ni...Bagi ibu menyusu, khasiat omega akan disalurkan melalui susu yg anak minum tersebut.

Ingin gabungan lebih maksimum??? Tambah MEALSHAKE utk meningkatkan selera si manja, meningkatkan imunisasi mereka ( susah selsema,demam,batuk).

Ank sihat, ibubapa bahagia...Comments

Popular posts from this blog

Kenapa Perlu lakukan Angiogram untuk pesakit jantung?

Anak Kuning Lebih Sebulan Tanda Berpenyakit?

Kudis Api Impetigo pula datang pada Umar.