Tips Rahsia Saya Memperbanyakkan Susu Badan

Bismillah.....Waduh..lama betul nak boleh keluar entry rahsia ini.....sebelum ni ramai yang pm bertalu-talu minta tips lepas saya share kat one of FB group 1 years ago....tadi tengah belek3 tetiba ternampak a fews yang pm nak tips dan i termiss buka inbox itu...

bersalah gileerr...then i decided to put that secret items in this blog so that boleh share dengan semua ibu-ibu out there....!!

Jom....baca..selamat beramal...konsisten!!! Positifff!!


Lain org lain penghasilan susu nya..apa yg sy dpt dr pembacaan dlm KIM, pengalaman sendiri, tya kwn2 yg berjaya...itu yg sy cuba kongsi.
Seperti yang sy bgtau ade beberapa tips untuk banyakkan susu. Perkara yang paling utama ialah kena tahu konsep SUPPLY AND DEMAND
Demand- aliran susu keluar samada melalui baby, pumping, marmet. 
Supply- susu yang akan dihasilkan oleh badan mengikut keadaan breast kosong. 
Maka, once breast kosong, otak akan bg signal yg susu perlu diganti sebanyak mana susu keluar. So klu malas pump, maka otak kata ok, stop lah..susu keluar byk ni saje..kita dah terlebih suppy..that’s why susu drop klu bby kurang hisap dan kita xpump. Bg saya, sejak pantang lg sy dah mula pump dan kerapkan DF baby. Jangan malas bangun tengah malam utk pump sbb susu plg byk produce tgh mlm
Try buat klu xpercaya. Smbil tukar napkin bby, boleh pump. 
Bila nak pump klu baby selalu DF? 20minit right after baby tido boleh pump utk kosongkan breast. 

Apa yg saya amalkan?

- Sy minum air kosong 2 liter sehari (wajib) 
- Sy mkn makanan berkhasiat dan ya, sy amik supplement Shaklee
- Sy sentiasa berdoa dan berzikir ketika pumping 
- Sentiasa fikir keindahan, ketenangan ms pump,jgn ada perasaan malu, stress, marah..(susu pon malu nk kuar) 
- Sy minum oats, horlicks, milo, soya, Shaklee, air suam. Minuman panas n suam cepat je breast penuh. 
- Mkn syr hijau.bayam, peria,brokoli, 
- Suppliment utk kesihatan tubuh badan. Supplement xmembantu susu byk tp klu bdn xsehat, susu pon drop…jd apa yg sy jatuh cinta pd Shaklee ms pregnant produk ESP ni rs sgt sedap..kulit muka sy licin, parut bersalin hilang dan after deliver sy terus minum dan susu jd pekat, aliran byk. 
- Saya juga amik vitamin Alfafa iaitu sebagai milk booster bg ibu menyusu. 

Disini sy nk bgtau lg tentang Pumping

Anda perlu pump susu at least 5 kali sehari
6-7am, 10-11am, 2-3pm, 7-8pm, 11-12am, dan tambahan 3-4am…paling kurang anda kena pump 4/5 kali..cuba pump tgh mlm sbb mmg susu byk ms tu sbb baby nyenyak tido dan kita kebengkakkan.hehehe. 

____Buat POWER PUMPING___ 
pump 10minit, stop 10minit..pump lg 10minit, stop 10minit...selesaikan dlm ms 1jam..buat setiap mlm In shaa Allah berkat usaha kita akan berhasil. Yg penting jugak adalah mood dan tahap kesihatan serta kecergasan kita. Jadi kalo kita rasa tak sedap badan, sering penat, terlalu stress boleh menjejaskan production susu. Sbb tu saya amalkan supplement tapi bukan semata-mata utk susu sebaliknya lebih kepada menjaga kesihatan saya. Saya percaya apabila saya sihat dan cergas, susu akan terhasil dgn lebih mudah dan byk. Alhamdulillah teknik demand and supply jugak memainkan peranan utk EBM mother. 



 TIPS HARI INI
Hari ini saya ingin berkongsi mengenai hormon oksitosin yg mengawal pengeluaran susu keluar hasil dari rangsangan mulut bayi/pam...hormon ini dipengaruhi oleh emosi kita...jika kita berada dlm keadaan yg tidak selesa hormon ini kurang terhasil menyebabkan susu yg sudah tkumpul di dlm sukar utk keluar... sebab tu ada mommies yg rasa breast dah bengkak tapi susu kuar ciput je...cuba check balik emosi anda ketika itu...mommies juga tidak dgalakkan berborak ketika mengepam kerana ia juga memberi kesan thadap hormon tersebut... cuba bezakan hasil perahan semasa dlm keadaan yg relax dgn keadan bising & stress... stress kat tmpt kerja xpe tp pastikan semasa memerah anda berada dlm keadaan tenang.. selamat mencuba!!!!



Berminat nk cuba supplement Shaklee mcm yg sy amalkan 

bole pm/sms/whatsapp 0134576329 untuk harga istimewa 

dari sy. Sy xoffer klu sy xpercaya keberhasilannya.

Puan Zack

Comments

Popular posts from this blog

Kenapa Perlu lakukan Angiogram untuk pesakit jantung?

Anak Kuning Lebih Sebulan Tanda Berpenyakit?

Kudis Api Impetigo pula datang pada Umar.